Chutné recepty na posílení imunity, které fungují

Zase přemýšlíte, co připravit k večeři nebo k nedělnímu obědu? Co kdybychom vám řekli, že pro vás máme tři jednoduché recepty, které připravíte za pár chvil, a ještě vám vaše tělo poděkuje.

Polévka z červené čočky 

Polévka je grunt. Zvlášť v zimních měsících ji oceníte hned dvakrát: zasytí a zahřeje. Ta z červené čočky s cizrnou a kapustou vás navíc nabije vitamíny, vlákninou a bílkovinami, kterých máme často ve stravě méně.

 

Budete potřebovat:

  • 1 lžíce olivového oleje 
  • 1 cibule, na kostičky 
  • 6 stroužků česneku 
  • ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru 
  • 1 lžička kurkumy 
  • ½ lžičky mleté papriky 
  • 1 lžíce citronové šťávy 
  • 1 větší batát, na menší kostičky 
  • 1 plechovka cizrny 
  • 300 g červené čočky 
  • 400 g kapusty 
  • 1 l zeleninového vývaru 
  • Sůl, pepř 

Postup:

Ve větším hrnci necháme zesklovatět cibuli, přidáme prolisovaný česnek a zázvor a necháme je rozvonět. Přidáme kurkumu a papriku a rozmícháme je do základu. Přidáme citronovou šťávu, batáty, červenou čočku a zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme asi 15–20 min, dokud batáty nezměknou. Cizrnu z plechovky propláchneme. Přidáme kapustu a cizrnu a vaříme další 2-3 minuty, aby kapusta trochu povolila, ale nerozvařili jsme ji. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat! 
 

Salát z pečené zeleniny 

Že máte rádi saláty jen v létě? Vyzkoušejte náš podzimní salát z pečené sezónní zeleniny. Je nadupaný řadou minerálních látek, jako jsou hořčík, železo, draslík, vápník a samozřejmě vitamíny jako A, C a K. 

 

Budete potřebovat:

  • 250 g kapustiček 
  • 550 g muškátové dýně 
  • 2 středně velké řepy 
  • 120 g sušených meruněk 
  • 120 g vlašských ořechů 
  • Olej 
  • Kousek másla 
  • Ocet 
  • Balsamico 
  • Javorový sirup 
  • Sůl 
     

Postup:

Troubu předehřejeme na 190 °C, kapustičky očistíme a napůlíme. Dýni oloupeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Řepu důkladně omyjeme a také nakrájíme. Dýni a řepu zakápneme olivovým olejem a jemně osolíme. Podle chuti můžeme přidat i oblíbené koření, hodí se například sušený česnek, rozmarýn nebo tymián. Řepu zakryjeme alobalem a obojí pečeme do měkka. Mezitím si na pánvi rozpálíme trošku oleje a vyskládáme kapustičky řezem dolů. Zprudka je pečeme do zlato-hněda. Vypneme plotu, kapustičky otočíme řezem nahoru a v pánvi necháme rozpustit trochu másla. Kapustičky osolíme, zakápneme trochou octa a javorového sirupu, a necháme dojít. Nakonec smícháme dýni, řepu, kapustičky, řepu, meruňky a ořechy. Zakápneme balsamicem, můžeme přidat ještě kapku javorového sirupu, a poctivý zimní salát je na světě.  

Chia puding s ovocem 

Abychom měli menu kompletní, završíme jej samozřejmě dezertem. Vyzkoušejte chia puding. Chia semínka jsou totiž nabitá vápníkem! Kromě toho obsahují i velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou také jedním z nejvýznamnějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Když je navíc doplníte o oblíbené ovoce, zdravá svačinka je na světě.  

 

Budete potřebovat:

  • 200 ml mléka, může být i rostlinné 
  • Zhruba 10 lžic chia semínek 
  • Med nebo čekankový sirup 
  • Oblíbené ovoce, například maliny 

Postup:

Mléko podle chuti osladíme medem a rozmícháme do něj chia semínka. Směs necháme přibližně 15 minut odpočinout v lednici a pokud je potom příliš řídká, přidáme ještě semínka. Uložíme přes noc do lednice. Chia semínka natáhnou tekutinu a vytvoří pudingovou konzistenci. Takto použitý základ můžeme libovolně dozdobit ovocem, ale také ořechy nebo ořechovým máslem, jogurtem nebo kakaem. Pokud vám konzistence chia semínek nevyhovuje, můžete puding rozmixovat do hladka.  
 

Pole označená * jsou povinná.