Vitamin C přispívá k normální činnosti imunitního systému, a tak si jej snad každý ordinuje v případě nachlazení. Naše tělo si ho nedokáže samo vytvořit, a tak je třeba jej přijímat z potravin nebo skrze doplňky stravy. Jeho význam pro naše tělo je ale mnohem větší, než je zahánění rýmy. Pojďme se společně podívat, co vitamin C v těle dělá, co hrozí při jeho nedostatku a v jakých potravinách jej naleznete nejvíc!
Jak působí vitamin C v lidském těle
Vitamin C (kyselina askorbová) je jedním z esenciálních vitaminů a je tedy nezastupitelný u řady metabolických funkcí našeho organismu.
Přispívá zejména k:
-
normální činnosti imunitního systému, ale i k jejímu udržení během intenzivního fyzického výkonu a po něm
-
tvorbě kolagenu, který je nezbytný pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní a zubů
-
snížení míry únavy a vyčerpání
-
normální činnosti nervové soustavy a psychiky
-
podpoře činnosti vitamínu E
-
vstřebávání železa
Vitamín C je kromě toho antioxidant, který chrání lidské buňky před škodlivými účinky volných radikálů. Ty poškozují nebo úplně ničí všechny buňky, které ke svému fungování potřebují kyslík. To pak může vyústit v srdeční choroby, různé typy rakoviny či předčasné stárnutí. Přemíra volných radikálů má také na svědomí zhoršení zánětlivých stavů v případě, že organismus bojuje s infekcí.
Jak už jsme zmínili, vitamin C si naše tělo nedokáže vytvořit samo a musíme jej proto doplňovat sami. Doporučená denní dávka vitaminu C je u dospělého člověka cca 80 mg. Při nachlazení ale můžete dávku krátce zvýšit až na 0,5 g 2–3x denně.
Jak se projeví nedostatek vitaminu C
Co se stane, když máme vitaminu C nedostatek? Extrémním důsledkem, s nímž se dříve potýkali především námořníci, jsou kurděje. Při mírné hypovitaminóze (nedostatku vitaminu) se více kazí zuby, tvoří se modřiny, organismus je obecně méně odolný vůči infekci a projevit se mohou i některá cévní onemocnění, např. hemeroidy. Člověk je vyčerpaný fyzicky i psychicky, mohou se dostavit deprese. Nedostatek vitaminu C také zpomaluje růst.
Při výrazném nedostatku vitaminu C se může objevit chudokrevnost, vypadávání zubů, opakované infekce, otoky kloubů nebo sterilita.
Jak doplnit vitamin C
Doplnit vitamin C není tak náročné oproti některým jiným vitaminům, přesto je dobré vědět, které potraviny nám pomohou nejvíce. Možná vás jako první napadne citron nebo další citrusy. Ty jsou beze sporu jedním z důležitých zdrojů vitaminu C, přesto máme mezi ovocem a zeleninou několik takových, které jsou na vitamin C ještě mnohem bohatší.
Bezkonkurenčním vítězem jsou plody rakytníku, které obsahují až 2500 mg vitaminu C na 100 g, druhé místo drží šípky se 747 mg vitaminu C na 100 g. Oproti tomu zmiňované citrony obsahují jen 49 mg na 100 g! Mezi potraviny, které jsou na tom významně lépe, než citrony, patří také například:
-
Rybíz černý (166 mg)
-
Paprika (150 mg)
-
Nať petržele (179 mg)
-
Křen (120 mg)
-
Brokolice (114 mg)
-
Růžičková kapusta (96 mg)
-
Květák (69 mg)
Pokud se vám ale z různých důvodů nedaří vitamin C přijímat konzistentně z potravy, vhodnou volbou jsou doplňky stravy, které právě vitamin C obsahují. Preventan Classic se o denní dávku vitaminu C s přehledem postará.