Polévka z červené čočky
Polévka je grunt. Zvlášť v zimních měsících ji oceníte hned dvakrát: zasytí a zahřeje. Ta z červené čočky s cizrnou a kapustou vás navíc nabije vitamíny, vlákninou a bílkovinami, kterých máme často ve stravě méně.
Budete potřebovat:
• 1 lžíce olivového oleje
• 1 cibule, na kostičky
• 6 stroužků česneku
• ½ lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
• 1 lžička kurkumy
• ½ lžičky mleté papriky
• 1 lžíce citronové šťávy
• 1 větší batát, na menší kostičky
• 1 plechovka cizrny
• 300 g červené čočky
• 400 g kapusty
• 1 l zeleninového vývaru
• Sůl, pepř
Postup:
Ve větším hrnci necháme zesklovatět cibuli, přidáme prolisovaný česnek a zázvor a necháme je rozvonět. Přidáme kurkumu a papriku a rozmícháme je do základu. Přidáme citronovou šťávu, batáty, červenou čočku a zeleninový vývar. Přivedeme k varu a vaříme asi 15–20 min, dokud batáty nezměknou. Cizrnu z plechovky propláchneme. Přidáme kapustu a cizrnu a vaříme další 2-3 minuty, aby kapusta trochu povolila, ale nerozvařili jsme ji. Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat!
Salát z pečené zeleniny
Že máte rádi saláty jen v létě? Vyzkoušejte náš podzimní salát z pečené sezónní zeleniny. Je nadupaný řadou minerálních látek, jako jsou hořčík, železo, draslík, vápník a samozřejmě vitamíny jako A, C a K.
Budete potřebovat:
• 250 g kapustiček
• 550 g muškátové dýně
• 2 středně velké řepy
• 120 g sušených meruněk
• 120 g vlašských ořechů
• Olej
• Kousek másla
• Ocet
• Balsamico
• Javorový sirup
• Sůl
Postup:
Troubu předehřejeme na 190 °C, kapustičky očistíme a napůlíme. Dýni oloupeme, vydlabeme z ní semínka a nakrájíme ji na menší kostky. Řepu důkladně omyjeme a také nakrájíme. Dýni a řepu zakápneme olivovým olejem a jemně osolíme. Podle chuti můžeme přidat i oblíbené koření, hodí se například sušený česnek, rozmarýn nebo tymián. Řepu zakryjeme alobalem a obojí pečeme do měkka. Mezitím si na pánvi rozpálíme trošku oleje a vyskládáme kapustičky řezem dolů. Zprudka je pečeme do zlato-hněda. Vypneme plotu, kapustičky otočíme řezem nahoru a v pánvi necháme rozpustit trochu másla. Kapustičky osolíme, zakápneme trochou octa a javorového sirupu, a necháme dojít. Nakonec smícháme dýni, řepu, kapustičky, řepu, meruňky a ořechy. Zakápneme balsamicem, můžeme přidat ještě kapku javorového sirupu, a poctivý zimní salát je na světě.
Chia puding s ovocem
Abychom měli menu kompletní, završíme jej samozřejmě dezertem. Vyzkoušejte chia puding. Chia semínka jsou totiž nabitá vápníkem! Kromě toho obsahují i velké množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jsou také jedním z nejvýznamnějších zdrojů omega-3 nenasycených mastných kyselin. Když je navíc doplníte o oblíbené ovoce, zdravá svačinka je na světě.
Budete potřebovat:
• 200 ml mléka, může být i rostlinné
• Zhruba 10 lžic chia semínek
• Med nebo čekankový sirup
• Oblíbené ovoce, například maliny
Postup:
Mléko podle chuti osladíme medem a rozmícháme do něj chia semínka. Směs necháme přibližně 15 minut odpočinout v lednici a pokud je potom příliš řídká, přidáme ještě semínka. Uložíme přes noc do lednice. Chia semínka natáhnou tekutinu a vytvoří pudingovou konzistenci. Takto použitý základ můžeme libovolně dozdobit ovocem, ale také ořechy nebo ořechovým máslem, jogurtem nebo kakaem. Pokud vám konzistence chia semínek nevyhovuje, můžete puding rozmixovat do hladka.