Možná i vy přemýšlíte, jak dostat dětem do jídelníčku více ovoce. Elegantním způsobem jsou takzvané ovocné kůže. Drobný pamlsek bez sladidel, konzervantů a barviv, který navíc ve spíži dlouho vydrží. Zjistěte, v čem spočívá jejich kouzlo, jak je využít nejen jako zdravé mlsání především – jak je vyrobit. Zapojit přitom můžete i děti, od výběru a přípravy ovoce až po vyrábění dárkových balíčků.

Co jsou to ovocné kůže a jak je využít

Princip ovocných kůží je ve své podstatě úplně jednoduchý. Jde o mixované ovoce sušené v podobě tenké placky, kterou je potom možné nakrájet na proužky nebo vykrajovátkem uzpůsobit na jiné tvary. Ty potom lze přidat dětem ke svačině nebo hezky zabalit jako vánoční dárek. Použít je můžete i na zdobení vánočního cukroví či jiných dezertů, hodit se budou i do salátů nebo všude tam, kde byste použili klasické sušené ovoce.

Velikou výhodou ovocných kůží navíc je, že se suší při nízké teplotě kolem 40-45 °C, což znamená, že si ovoce zachová všechny důležité vitamíny a minerály.

Jaké suroviny použít

Druhy ovoce si můžete vybrat podle chuti. V zimě nám jako dobrý základ poslouží například jablka a švestky, přidat můžete ale třeba i banány a pomeranče. Pro exotický nádech se nebojte vyzkoušet kiwi nebo ananas, přidat můžete i sladké datle.

Se složením můžete experimentovat podle vlastních chutí nebo třeba podle toho, co vám zrovna zbylo ze zahrádky. Dobře tak funguje i klasické letní ovoce od jahod přes maliny a borůvky až po meruňky. A využít můžete i to z mrazáku!

Ve většině případů se ani nemusíte zdržovat loupáním slupek, zachováte tak v kůžích i dostatek vlákniny.

Obohatit směs můžete také o libovolné koření – výborná je třeba skořice či vanilka, v tomto čase se zvlášť hodí i perníkové koření. Podobně můžete využít i bylinky, v létě se skvěle hodí třeba máta nebo bazalka.

Kdyby byla vaše směs příliš kyselá, přidejte lžičku nebo dvě medu. Přidat můžete také různá semínka či na drobno posekané oříšky. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Jak připravit ovocné kůže

A jak tedy ovocné kůže správně připravit?

  1. Vybrané ovoce naházejte do mixéru a umixujte hladkou směs, mražené ovoce nechte nejprve chvíli povolit. Pokud by byla směs příliš tuhá, přidávejte po troškách vodu. Stačí ale opravdu troška, směs by neměla být příliš tekutá.
  2. Do rozmixované směsi přidejte koření, med a semínka podle chuti a důkladně promíchejte.
  3. Následně směs rozetřete na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou nepřilnavou podložkou. Vrstva by měla být přibližně 0,5 cm vysoká, placka svůj objem sníží zhruba o polovinu.
  4. Nyní nezbývá, než pyré sušit v troubě na nejnižší možnou teplotu a s pootevřenými dvířky, využít můžete ale samozřejmě i sušičku na ovoce. Teplota by neměla přesáhnout 60 °C. Délka sušení záleží na hustotě pyré, druhu ovoce i na teplotě, pohybovat se tak může někde mezi 6-12 hodinami.

Že jsou kůže hotové, poznáte podle toho, že na dotek nelepí a jdou snadno odlepit z papíru. Pak už je stačí jen nakrájet či nastříhat na proužky, ty srolovat do ruliček a zavázat přírodním provázkem. Vyhrát si můžete ale i s vykrajovátky a vytvořit tak originální tvary. A jak dlouho kůže vůbec vydrží? My věříme, že sotva do příštího týdne. Pokud byste je ale potřebovali skladovat déle, uložte je na suché tmavé místo a radovat se z nich můžete i několik měsíců!

Zaujal vás náš návod na ovocné kůže? Sledujte náš blog pro další tipy z oblasti podpory imunity a zdravého životního stylu!

ANCHOR_TOP_TITLE

Tento web využívá cookies

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zobrazit podrobnosti

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Zobrazit podrobnosti